Εισαγωγή στην πολιτική οικονομία

2012 – 2013

… στην  Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών

Αυτή η σειρά των διαλέξεων απευθύνεται, κυρίως, σε μη οικονομολόγους και επομένως δεν προϋποθέτει καμία ειδική γνώση. Μπορεί όμως να φανεί χρήσιμη και σε τελειόφοιτους οικονομικών σχολών, ειδικότερα αν δυσκολεύονται να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της οικονομικής θεωρίας που διδάχτηκαν και της πραγματικότητας.

Το περιεχόμενο των διαλέξεων προσδιορίζεται από τρεις στόχους:

Ο 1ος είναι να παρουσιάσει με απλό και κατανοητό τρόπο τον κορμό της λεγόμενης  “ορθόδοξης”, ή νεοκλασικής, οικονομικής θεωρίας που διδάσκεται σε ένα οποιοδήποτε οικονομικό πανεπιστήμιο.

Ο 2ος είναι να αναδείξει γιατί η ορθόδοξη οικονομική θεωρία έχει διαμορφωθεί έτσι. Που σημαίνει ότι κάθε οικονομική θεωρία έχει επιλέξει τις κατάλληλες βασικές έννοιες, τα κατάλληλα αξιώματα και την κατάλληλη μέθοδο για να αποδείξει ότι το ένα ή το άλλο οικονομικό σύστημα προάγει με τον καλύτερο τρόπο την κοινωνική ευημερία. Έτσι το νεοκλασικό οικονομικό υπόδειγμα χρησιμεύει σαν υπόβαθρο του αστικού φιλελευθερισμού. Όλα όσα ακούμε, για ελεύθερο ανταγωνισμό, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μικρότερη κρατική παρέμβαση, απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, κλπ. έχουν πίσω τους μια οικονομική θεωρία που τα στηρίζει.

Ο 3ος στόχος είναι η παρουσίαση της κριτικής στην ορθόδοξη οικονομική θεωρία τόσο εκ «των έσω», όσο και από μαρξιστική σκοπιά. Στο ίδιο πλαίσιο θα προσεγγίσουμε τη σημερινή διεθνή και Ελληνική πραγματικότητα.

Ευελπιστούμε ότι οι διαλέξεις αυτές πέρα από το «ακαδημαϊκό» τους ενδιαφέρον θα μπορέσουν να βοηθήσουν όσους τις παρακολουθήσουν να προσανατολιστούν, σε κάποιον βαθμό, στο χάος των οικονομικών πληροφοριών που μας κατακλύζει τελευταία και να αντιμετωπίζουν κριτικά όσα ακούν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι 8 θεματικές ενότητες θα συζητηθούν στη διάρκεια 12 συναντήσεων, (24 ώρες).

  1. Είναι η οικονομία Επιστήμη;
  2. Ιστορία των οικονομικών θεωριών
  3. Μικροοικονομία
  4. Μακροοικονομία
  5. Χρήμα και τραπεζικό σύστημα
  6. Κριτική και αμφισβήτηση
  7. Η μαρξιστική προσέγγιση
  8. Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις
Advertisements
This entry was posted in Μαθήματα - Σεμινάρια and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s