Η τιμιότης του κ. Δραγασάκη

Με αφορμή την ομιλία του στη Τεχνόπολη τη Δευτέρα, 26/11/2012

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Πριν 4-5 μέρες παρακολούθησα κάποιες ομιλίες, με θέμα “«Πώς μπορούμε να φτάσουμε σε ένα ξέφωτο μετά την τρόικα» σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στην Τεχνόπολη. Μεταξύ των ομιλιών ήταν κι εκείνη του κ. Δραγασάκη, για την οποία θα ήθελα να γράψω δυο λόγια.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν πήγα απροκατάληπτος. Είχα στο νού μου κάποιες θέσεις και ήθελα να δω αν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των θέσών μου και εκείνων που θα άκουγα από τον κ. Δραγασάκη στην εκδήλωση.

Οι δικές μου θέσεις ήταν οι παρακάτω, (αναφέρω τις δύο πρώτες κατά τη διατύπωση ενός Φίλου)

 1. Το κεντρικό ζήτημα για την αριστερά, αλλά και τις κοινωνίες γενικότερα σε όλο τον κόσμο, είναι η στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στη σημερινή οικονομική παγκοσμιοποίηση που γίνεται με τους όρους του Κεφαλαίου και έχει πάρει το χαρακτήρα νεοαποικισμού.

 2. Όσον αφορά την Ελλάδα, η διαδικασία αυτή της κεφαλαιοκρατικής παγκοσμιοποίησης και του νεοαποικισμού υλοποιείται πρωτίστως από την ΕΕ και την ευρωζώνη.

 3. Ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς, είχε αρχικά την προσδοκία και αργότερα συντήρησε την ψευδαίσθηση ότι μέσα από την ΕΕ πάμε σε οικονομική σύγκλιση, σε μια “Ευρώπη των λαών”, κλπ. Αν ήταν έτσι η ΕΕ θα είχε εξαρχής διαφορετική δομή. Θα προωθούσε την οικονομική συνεργασία των χωρών. Αυτό θα σήμαινε να μοιραστεί αναλογικά η παραγωγή σε όλες τις περιοχές ώστε να μπορέσουν όλοι να ζήσουν. Αντίθετα, η ΕΕ έθεσε ένα εξόχως ανταγωνιστικό οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι αδύνατες οικονομίες χωρίς δασμολογική και αργότερα χωρίς νομισματική προστασία συρρικνώθηκαν, (δηλ συρρικνώθηκε η παραγωγή τους), και οι ισχυρές νίκησαν το παιχνίδι κατά κράτος.

 4. Τι θα μπορέσει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κυβερνήσει, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση τριπλής ομηρείας. Συγκεκριμένα:

 • όσο δεν αρνούμαστε το χρέος, εκχωρούμε ουσιαστικά τη σύνταξη του προϋπολογισμού μας στους δανειστές μας που επιπλέον με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν αφήνουν τίποτε όρθιο.

 • όσο είμαστε στην Ευρωζώνη δεν ελέγχουμε το νόμισμά μας

 • όσο είμαστε στην ΕΕ δεν μπορεί να ξεκινήσει η παραγωγή, γιατί δεν συμφέρει να παράγουμε αφού μπορούμε να εισάγουμε φτηνότερα.

Πως λοιπόν θα βγούμε στο “ξέφωτο” για το οποίο προϊδεάζει η εκδήλωση ?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Να, τι είπε, κατά τη δική μου αντίληψη και συνοπτική μεταφορά ο κ. Δραγασάκης:

 1. Το πρόβλημα είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Η λύση απέναντί του πρέπει να είναι ΟΛΙΣΤΙΚΗ, δηλαδή πρέπει να νικηθεί σε όλα τα μέτωπα: Παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, και εθνικό

 2. Πως θα φτάσουμε στο ξέφωτο:

 • Ανατρέπουμε την κυβέρνηση

 • Δυναμώνουμε τα κινήματα και την αλληλεγγύη

 • Διασφαλίζουμε την προμήθεια τροφίμων, πετρελαίου, φαρμάκων

 • Βγαίνουμε από “την παγίδα του χρέους”

 • Βάζουμε τέλος στη λιτότητα

 • Δίνουμε τη “μάχη του συγκεκριμένου”, ανάλογα με τις συνθήκες που θα βρούμε απέναντί μας όταν κυβερνήσουμε

 • Δίνουμε τη “μάχη της προοπτικής”, που σημαίνει μαχόμαστε και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συνεργαζόμενοι με όσους έχουν παρόμοια προβλήματα με εμάς.

Στη δευτερολογία του χρειάστηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος και προσέθεσε:

 • Η “παραγωγική ανασυγκρότηση” θα στηριχτεί στους ακόλουθους τομείς:

 • Τουρισμός

 • Αγροτοδιατροφικός τομέας

 • Ναυτιλία

 • Ενέργεια με νέο σχεδιασμό

 • Παιδεία και έρευνα

Επίσης είπε ότι πολλοί θεωρούν την ΕΕ φυλακή. Όμως, και αι να βγούμε απέξω υπάρχει το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με λίγα λόγια οι παγκόσμιες δομές και μηχανισμοί του νεοφιλελευθερισμού. Όλα αυτά δεν είναι παρά μια άλλη μεγαλύτερη φυλακή, άρα, ή θα νικήσουμε σε όλα τα επίπεδα, παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, μαζί με όλους τους άλλους ή δεν έχει νόημα να κάνουμε τίποτε σαν Ελλάδα.

 • Πιο συγκεκριμένα, το χρέος μπορεί να διαγραφεί ΜΟΝΟ από μια ευρύτερη ευρωπαϊκή κίνηση, αφού το ίδιο πρόβλημα έχουν κι οι άλλοι.

Ο κ. Δραγασάκης, κατά τη γνώμη μου, έκανε μια τίμια ομιλία, με την έννοια ότι απέφυγε να υποσχεθεί πράγματα που δεν πιστεύει ότι μπορούν να τηρηθούν.

Το πρόβλημα είναι ότι, με τη λογική του, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, εκτός κι αν έρθει ένας από μηχανής Θεός.

Όλες οι επιμέρους ιδέες του περί τέλους λιτότητας, και ανασυγκρότησης της παραγωγής μέσα στο υπάρχον πλαίσιο, αποδοχής του χρέους και παραμονής σε ΕΕ – Ευρωζώνη, είναι χωρίς αντίκρυσμα. Γι΄αυτό και ο ίδιος, πολύ σοφά τα εντάσσει στη “μάχη του συγκεκριμένου”, που θα μπορούσε να διατυπωθεί ως η “μάχη του εφικτού”, όπου ελάχιστα είναι εφικτά.

Με λίγα λόγια δεν προτείνεται κάτι διαφορετικό από ότι κάνει ο Σαμαράς, απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα το χειριστεί διαφορετικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευμένος σε μια “ευρωπαϊκή πορεία”, όχι μόνο θα παραμείνει σε ΕΕ και ευρωζώνη, αλλά ούτε μπορεί να αρνηθεί το μνημόνιο διότι δεν θα αρνηθεί το χρέος, και τα μνημόνια δεν είναι παρά οι συμβάσεις νέων δανείων που θα χρειάζονται συνεχώς για να εξυπηρετείται το χρέος.

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης εξηγεί ότι δεν μπορούμε να νικήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό μόνο στην Ελλάδα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε παγκόσμιο.

Είναι σαν να λέει ο Ροβεσπιέρος στους Γάλλους: Παιδιά, δεν έχει νόημα να καταλάβουμε τη Βαστίλη, γιατί στο υπόλοιπο Παρίσι, αλλά και στην υπόλοιπη Γαλλία, υπάρχει βασιλεία. Αλλά και να διώξουμε το βασιλιά από τη Γαλλία, μήπως δεν υπάρχει βασιλεία και στην Αγγλία και στην Πρωσία, και στη Ρωσία και παντού ? Άρα, είτε θα ξεμπερδέψουμε όλοι οι λαοί από τους Βασιλιάδες ή εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε….

Advertisements
This entry was posted in Οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s